torstai 25. lokakuuta 2012

Auta Liettuan lapsia

Olemme eksyneet lähiaikoina huutomerkkijournalismin kartoittamattomille poluille. Muita medioita on tullut monesti kritisoitua tästä huomiota herättävästä (?) käytännöstä, mutta on pakko myöntää, ettei tästä ole helppoa paluuta takaisin. Naiivi ajatus pelkän tekstin koukuttavuudesta on heitetty romukoppaan, sillä onhan se lopulta otsikko, joka saa ihmiset lukemaan. Kannattaa johtaa harhaan, jos ei ole mitään sanottavaa.

Mutta tällä kertaa sanottavaa on. Tai paremminkin pyyntö. Etsin hyväsydämisiä ihmisiä, joille on mahdollisesti parin viime vuoden aikana syntynyt lapsi. 

Olin mukana toimittamassa viime kesänä Joniskisin Caritasiin useamman säkin vaatetta ja keittiövälineitä, jotka järjestö jakaa alueen vähäosaisille. Heidän johtajattarensa kertoi, että tarvetta kaikelle lahjoitustavaralle on, erityisen otettu hän oli keittiötarvikkeista. Tähän onkin aivan oma syynsä: jatkuvasti kasvavat kylien lapsiperheet tarvitsevat lasten rikkoessa jatkuvasti uusia astioita. Nyt ei kuitenkaan vielä viedä lautasia, mutta lapsiin tämä juttu liittyy.

Liettuassa lastentarvikkeet ja ruoka ovat kalliita - kuten myös Latviassa. Suomessa taasen aloittelijan starttipaketin saa valtion kautta ihan ilmaiseksi. Koska ruoka on painavaa ja auton perä pieni, kyselisinkin täällä mielenkiintoa lähteä tuottamaan tukilaatikkoa vapaaehtoisvoimin? Tavoitteena olisi saada pieni laatikko kaikkein tärkeimpiä kestotarvikkeita. Koska nyt on talvi ja jakoon tuotteet pääsevät juuri sopivasti Joulun tietämillä, olisi hyvä saada hieman lämpimämpää, mielellään kokoluokissa 50-60 cm. Pitkähihaisia bodyja, ensihaalareita, hattuja, lapasia... mieluiten käyttämättömiä, mutta siisti käytettykin kelpaa!

Tuotteet luovutettaisiin Joniskisin Caritakselle, joka hoitaisi jakelun joulun tietämillä. Tässä voisi olla paras joululahjanne: se menee tarpeeseen ja edistää elämänlaatua. Tuetut vauvat elävät kurjissa oloissa, mutta se ei ole ollut heidän valintansa.

Koska tavaratila on valitettavan pieni ja matkassa on muutakin, en voi valitettavasti ottaa kauheaa määrää tavaraa mukaan. Tavoitteena onkin luoda kymmenen pientä pakkausta (se on alku sekin!), jotka auttaisivat pieniä ihmisiä elämänsä alkutaipaleella. Koska itse asun nykyään Tampereen suunnalla, en voi lähteä tavaranhakureissulle ympäri maata. Täten toivoisinkin yhteydenottoja erityisesti Tampere-Nokia-Lempäälä-Pirkkala akselilta.

Jos Libero, Pampers tai Delipap innostuisi tällaisesta, ottaisin mielelläni mukaan muutaman Suomen synnytyssairaaloissa jaettavaa Liberokassia muistuttavan pikkupakkauksen. Vastineesta voidaan keskustella vaikka käännöstöiden merkissä, ja kyllähän tästä saisi vuosikertomuksen CSR-sivuille pienen maininnan.

Kaikille osallistuneille (ja tämän jutun levittäjille) luvassa hyvää mieltä ja helpotusta ylipursuavaan varastoon. On olemassa myös toinen suunnitelma, johon sisältyy sponsorien metsästystä, lautasia ja pakettiauto. Sitä lähdetään toteuttamaan, jos tähän näyttää tulevan suurempaa kiinnostusta, kuin mihin meillä riittää omat resurssit. Tällöin voitaisiin auttaa vaikka Iittalaa hävittämään osa keräyskampanjan tai vaihtoviikkojen aikana kertyneestä varastosta.

Kaikki tähän artikkeliin liittyvät yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse toimitus@mail.com, sillä en halua teidän antavan mitään kriittisiä tietoja itsestänne kommenttikenttään.

Lisätietoja Caritaksesta löydätte myös täältä: Caritas Internationalis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä